{ "title": "Ağır Uyku Apnesi", "image": "https://www.apne.gen.tr/images/agir-uyku-apnesi.jpg", "date": "20.01.2024 09:43:14", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Ağır Uyku Apnesi, Yetişkinlerde uyku bozukluğuna yol açan yüzün üstünde hastalık bulunur. Bu hastalıkların en önemlisi de uyku apnesidir. Ağır uyku apnesi oldukça önemli bir hastalıktır ve ölümle sonuçlanabilir. Genellikle kişi hastalığının farkında olmaz bu yüzden geç tanı konulmaktadır. Ağır uyku apnesi kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler, çalışma kabiliyetini düşürür, iş yapmama isteği başlar, sürekli yorgun ve uyumak isteği gösterir. Trafik kazaların çoğu bu hastalık sebebiyle kişinin araba kullanırken farkında olmayarak uyumasından kaynaklanmaktadır. Tedavi edilmemiş Ağır uyku apnesi kişiyi hipertansiyon, kalp ritmi bozuklukları ve enfarktüs de büyük riske sokar.

Ağır uyku apne tedavisi mümkün olan bir hastalıktır, önemli olan hastalığın tanısının konabilmesidir. Amerika da uzmanlar ağır uyku apne tanısının on sene gibi uzun bir süreden sonra fark edilebildiğini gözlemlemişlerdir. Ağır uyku apnesi tanısı için daha çok yakınlarımıza iş düşmektedir, çünkü uyku esnasında olmasından dolayı kişinin kendi fark etmesi oldukça zordur.

Ağır uyku apnesi nefesin uyku sırasında on saniye veya daha uzun kesilmesine denir. Uyku esnasında nefes kesilmesi saatte beşin üstüne çıkıyorsa ağır uyku apnesinden kaynaklanıyor olabilir. Uykuda nefes kesilmesi horlama olarak ortaya çıkar ve bu nefes kesilmeleri hayati riski ortaya çıkarır.

Ağır uyku apnesi her yaşta görülebilir fakat daha çok 40 ve 65 yaşları arasında ortaya çıkar. Erkeklerde kadınlara oranla daha swık rastlanmaktadır, erkeklerin %4' ünde, kadınların ise %2'sinde apne sedromu olduğu saptanmıştır. Kilolu kişilerde zayıf kişilere oranla daha sık görülmekte ve zayıfladıkları zaman hafiflediği görülmüştür. Ağır uyku apnesi tedavi edilmesi birçok sorunlara neden olabilir.

Ağır uyku apnesi belirtileri nelerdir?
Tedavi yöntemi

Ağır uyku apnesi olan hastaya ilk önce sigara ve alkolden uzak durması, kilo vermesi, yaşam koşullarını düzenlemesi ve düzenli spor yapması önerilir. Hastalık son yirmi yıl içinde tanınmış olmasından dolayı daha birçok bilinmeyeni bulunmakta olmasından değişik tedavi yöntemleri denenmekte ve uygulanmaktadır. Ağır uyku apnesi tedavisinde genellikle basınçlı hava maskesi önerilir, tedavide başarı şansı %100 olan tek uygulama sürekli pozitif hava basıncı CPAP denilen maske yöntemidir. Bu yöntemi hastaların yarısı uzun süre kullanabilmektedir. Hastalar bu tedaviyi bıraktıktan sonra tekrar eski rahatsızlıkları ortaya çıkmakta ve maske kullanımı çok uzun süre kullanıldığın yüzde tahrişlere sebep olabilmektedir. Ağır uyku apnesi hastaları için daha çok cerrahi yöntemler önerilir, çünkü bu maskenin bir ömür boyu takılması mümkün değildir.

Ağır uyku apnesi için önerilen cerrahi tedavi yöntemleri nelerdir?
" } ] }