{ "title": "Apne Hastalığı", "image": "https://www.apne.gen.tr/images/apne-hastaligi.jpg", "date": "23.01.2024 03:49:34", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Apne Hastalığı, uyuma sırasında insanın soluğunun kesilmesi sonucunda oluşan bir ve insanlarda uyku düzeninin bozulmasına neden olacak olan tedavi edilmediği takdirde çok ciddi bir hastalık boyutuna ulaşmaktadır. Uyurken nefes alırken uyku apnesi olan insanlarda en az 20 saniye boyunca alınan hava akımı normal değerinden %20 kadar daha aşağılara düşmektedir. Uyurken kanda bulunan oksijen bu yüzden düşer ve karbondioksit miktarı daha da artmaktadır. Eğer solunum yollarınızda bir tıkanıklık varsa ya da sizin sinir sisteminizde var olan bir sorun nedeni ile de uyku apnesinin oluştuğu bilinmektedir. Hastalık çok ciddi boyutlara ulaştığı zaman, hastanın hayatını kaybetme gibi durumlar olabilmektedir.

Apne hastalığının belirtileri nelerdir?

Horlama, yorgunluk, aşırı sinir, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı gibi belirtileri olmaktadır. Hastalık ilerledikçe bu belirtiler zamanla tek tek görülmeye başlarken zamanla hepsi birden görülmeye de başlayabilir. Zamanla tedavi edilmediği takdirde kalp krizi veya felç gibi hastalıklara da yol açtığı bilinmektedir. Çok sık olmasa da görülen diğer belirtiler: Midede aşırı bir yanma, Bacakların bir anda şişmesi, uyurken sırılsıklam olurcasına terleme ve sık sık gece olunca idrara çıkma gibi belirtilerde olmaktadır.

Bu hastalığın en önemli belirtisi gece uyurken nefesin bir anlığına durması olarak bilinmektedir. Sırt üstü yattığı sırada horlayan bir insanda sıklıkla uyku apnesi görülmektedir.

Uyku apnesi kimlerde görülür

Toplumda en sıklıkla görülen hastalıkların başında olmaktadır. Ama hasta uyku sırasında anlamayacağı için ancak yakınları tarafından hastalığını anlayabilir. Uyku apnesi en çok erişkinlerde görülmektedir. Orta yaşı geçmiş olan erkeklerde, sık sık horlayan insanlarda, menopoza girmiş olan bayanlarda görüleceği gibi çok fazla kilolu olan insanlarda da görülmektedir. Bu hastalık sıklıkla olmasa da genç olan insanlarda ya da çocuklarda bile görülmektedir. Alkol ve sigara bağımlısı olan insanlarda da sıklıkla uyku apnesi görülmektedir.

Uyku apnesinin çeşitleri

Tıkayıcı uyku apnesi: Boğazımızda bulunan kasların bir anda nefes alırken gevşemesi sonucunda havanın geçmesini engellemesi ile oluşmaktadır. Eğer bu kaslar gevşediği zaman bir süre solunum durmaktadır.

Merkezi uyku apnesi: Beynin üzerinde bulunan ve solunumu kontrol eden kaslara hava gönderilmemesi sonucunda ortaya çıkan bir uyku apnesi olup çok sık görülmemektedir.

Uyku apnesinin tedavisi nasıl yapılır?

Uyku apnesinin belirtilerini gösteren bir insana bu teşhisin konulması için kesinlikle laboratuvarlarda var olan uyku ölçümleri ile uyku apnesinin olup olmadığının teşhisi konulmaktadır. Poligrafik tetkit adı verilen yöntemle beyin bölgesi incelendiği gibi aynı zamanda uykunun kalitesini de ölçümü yapılmaktadır. Eğer cerrahi yöntemle tedavi edilerek düzeltilecek bir durum varsa o zaman Kulak Burun Boğaz hekiminin görmesi gerekmektedir. Eğer cerrahi müdahale gerektiren bir durum yoksa o zaman (Continious Positive Airway Pressure) (Sürekli Pozitif Hava Yolu Basıncı) adı verilen bir cihaz kullanılması gerekmektedir. Bu cihaz hastaya verdiği havanın aynı kalitede olmasını sağlamaktadır. Bu sayede üst solunum yolları her zaman açık olacak ve hastanın nefesi kesilmeyecektir.

Uyku apnesinin sonuçları

Yüksek tansiyon, Kalbin bir anda büyümesi, gürültülü bir şekilde horlama, sık bir şekilde küçük abdeste çıkmak, Huzursuz bir uyku, Davranışlarda olan bozukluk olacağı gibi kalitesiz bir uyku uyuyan insanın depresyona girmesi de kaçınılmaz olarak görülmektedir. Ağızda kuruluk ve sabah uyandığı zaman şiddetli bir baş ağrısı olacaktır.
" } ] }