{ "title": "Uyku Apnesi Ameliyatı", "image": "https://www.apne.gen.tr/images/uyku-apnesi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 09:25:27", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Uyku apnesi ameliyatı, rahatsızlığın şiddetine göre karar verilen bir aşamadır. Uyku apnesi ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Zira rahatsızlığı yaşayanlar gece ortalama 15 sn kadar nefessiz kalabilmektedir. Buda ölümle dahi sonuçlanabilir.

Uyku apnesi ameliyatı teşhis ve tedavi nasıl yapılır?

Ameliyatyapılmadan önce nefes almaya neden olan tıkanmanın nereden kaynaklandığını bulmak gerekir. Uyku esnasında nefes durması 1 saat içinde 0-15 kere gerçekleşiyorsa hafif apne, 15-30 kere gerçekleşiyorsa orta apne, 30'un üzeri ise ağır apne olarak tanımlanır. Apneye sebep plan patolojik durum anlayabilmek için ilk etapta Kbb ve fizik muayene, laboratuvar da uyku testi ve radyolojik tetkikler yapılmalıdır. Uyku laboratuvarında hasta bir gece uyutularak, uyku düzeni izlenir. Buradaki hastanın ne kadar sıklıkla ve kaç saniye nefesini tuttuğuna bakılır. Bu kayıtlar sayesinde hastalığın hangi boyutta olduğu ve uyku apnesi ameliyatının türü belirlenir. Hafif ve orta şiddetli vakalar ile ağır vakalar için amaliyatlar farklı olmaktadır. Apnenin kaynağı küçük dilde, damakta, dil kökünde, bademciklerde ya da gırtlak girişinde olabilmektedir. Örneğin dil veya yumuşak damak doğal yapısını kaybederek yumuşamış olabilir ya da bademcik aşırı büyümüş olabilir. Bunlar nefes alımını engellediği için apne sorunu ortaya çıkar. Bu tip durumlarda bademcik küçültülebilir. Uyku apnesi ameliyatları lokal ya da genel anestezi şeklinde yapılabilir. Radyofrekans dalgaları ile küçültme ameliyatlarında lokal anestezi tercih edilirken küçük dil bademcik ve yumuşak damak ameliyatlarında ise genel anestezi yapılmaktadır.

Uykuapnesi ameliyatlarıise şöyledir
Uyku apnesi ameliyatlarından sonra hastalar genellikle boğaz, geniz ve kulaklarında hissettikleri aşırı ağrılardan şikâyetçidirler. Ağrının şiddetine göre basit ağrı kesiciler ya da daha ağır olan morfin v. B. Ağrı kesiciler kullanılabilmektedir.
" } ] }