{ "title": "Uyku Apnesi Cihazı", "image": "https://www.apne.gen.tr/images/uyku-apnesi-cihazi.jpg", "date": "21.01.2024 23:01:48", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Uyku apnesi cihazı, Uyku apnesi, aşırı sinirlilik yorgunluk unutkanlık depresyon, gibi rahatsızlıkların habercisidir. Bu belirtilerin olduğu kişilerde uyku apnesi rahatsızlığı olabilir. Tedavisi edilmeyen ve farkına varılmayan uyku apnesi on ile yirmi yıl içerisinde kişide kalp hastalıkları dahil yaşamı tehdit eden birçok hastalığa neden olabilir. Günümüzde uyku apnesi hastalığı ya da durumları için geliştirilmiş birçok cihaz bulunmaktadır. Bu cihazlar ile hastalık tedavi edilebilir. Uyku tüm insanlar için bedenin bir nevi kendini yenilediği ve dinlendiği zaman dilimi olarak nitelendirilmektedir. Yeterince uykusunu alamayan kişilerde halsizlik yorgunluk ve uyku hali görülür. Uyku, sağlıklı ve uzun bir yaşamın temeli olan yaşamsal bir gerekliliktir. Uykusunu iyi bir şekilde alan herkes güne daha zinde huzurlu ve mutlu uyanır. Geçireceği günün devamında konsantrasyonu tam ve ikili ilişkilerde daha verimli birisi olur. Her insanın en az dört ile beş saat uykuya ihtiyacı vardır. Bu kişinin metabolizmasına göre altı yedi saati de bulur. Çok ağır işlerde çalışanlarda özellikle biraz daha uyku ihtiyacı hissedilir.

Uyku apnesi, hastalığı olan kişilerin böyle bir rahatsızlığı olduğunu fark etmesi çok zordur. Hasta çoğunlukla uyku halindeyken etrafında başka kişiler var ise böyle bir hastalığı olduğunu fark edebilir.

Uyku apnesinin kişilerdeki belirtileri nelerdir?
Uyku apnesindeki horlamayı ayırt edebilmek için horlama esnasında kişide el kol hareketlerinin sıklığına bakılmalıdır. Uyku apnesi için kullanılan cihaz olanCPAP cihazı bu hastalığa yakalananlar için üretilmiştir. Bu cihaz uyku apnesi olan kişilerde gece uyku esnasında solunumun kesilmeden devamını sağlar. Cihazın hava ayarı doktorunuz tarafından belirlenir ve belirlenen basınçla hasta uyku esnasında ağız ve burnu kapsayan maskesinden yararlanarak rahat bir uyku geçirir. Cihazın oluşturduğu basıncı hava yolu ile kaslara kadar ileterek gece uyku esnasında çökmesin engeller. Cihazın uyku esnasında hava yolunu açık bırakması ile oksijen düşmelerinin önüne geçilmiş olur.

CPAP cihazının teknik özellikleri nelerdir?
Uyku apnesi CPAP cihazı, dışında bir de BİPAP cihazı vardır. İkisi de uyku apsesi için kullanılır. Uyku apsesi tedavi edilmez ise hastada, kalp krizi, yüksek kan basıncı, kalp hastalıkları, felç, i inme gibi tepkimeler görülebilir.

Uyku apsesi tedavisi nasıl yapılır?

CPAP ve BİPAP cihazları ile hasta rahat solunum yapmaya başlar ve kandaki oksijen seviyesini dengeleyerek hastayı rahatlatır. Rahat bir uyku uyumasını sağlayarak yaşam kalitesini arttırır. Bu cihazların düzenli kullanımı uyku apsesi yaşayan hastaları tedavi ettiği görülmüştür. Ama mutlaka doktor tavsiyesi ile gereken basınçlarda bilinçli bir şekilde kullanılması önemlidir.
" } ] }