Uyku Apnesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Uyku Apnesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Uyku apnesi ameliyatı, bu rahatsızlığın şiddetine göre karar verilen bir tedavi yöntemidir. Uyku apnesi, ciddi sonuçlar doğurabilen ve ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler, gece boyunca ortalama 15 saniye kadar nefessiz kalabilirler. Bu durum, tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilir.

Uyku Apnesi Ameliyatı: Teşhis ve Tedavi

Ameliyat yapılmadan önce, nefes almada sorun yaratan tıkanmanın kaynağının belirlenmesi gerekir. Uyku sırasında nefes durması, bir saat içinde 0-15 kere gerçekleşiyorsa hafif apne, 15-30 kere gerçekleşiyorsa orta apne, 30'un üzerinde ise ağır apne olarak tanımlanır. Apneye sebep olan patolojik durumu anlayabilmek için ilk etapta kulak burun boğaz (KBB) ve fizik muayene, laboratuvar uyku testi ve radyolojik tetkikler yapılmalıdır. Uyku laboratuvarında hasta bir gece uyutularak uyku düzeni izlenir. Burada hastanın ne kadar sıklıkla ve kaç saniye nefesini tuttuğuna bakılır. Bu kayıtlar sayesinde hastalığın hangi boyutta olduğu ve uyku apnesi ameliyatının türü belirlenir.

Uyku Apnesi Ameliyat Türleri

Hafif ve orta şiddetli vakalar ile ağır vakalar için ameliyatlar farklılık göstermektedir. Apnenin kaynağı küçük dilde, damakta, dil kökünde, bademciklerde ya da gırtlak girişinde olabilir. Örneğin, dil veya yumuşak damak doğal yapısını kaybederek yumuşamış olabilir ya da bademcik aşırı büyümüş olabilir. Bu durumlar nefes alımını engellediği için apne sorunu ortaya çıkar. Bu tip durumlarda bademcik küçültülebilir. Uyku apnesi ameliyatları lokal ya da genel anestezi şeklinde yapılabilir. Radyofrekans dalgaları ile küçültme ameliyatlarında lokal anestezi tercih edilirken, küçük dil, bademcik ve yumuşak damak ameliyatlarında ise genel anestezi uygulanmaktadır.

Uyku Apnesi Ameliyatı Çeşitleri

  • Burun kemiği eğriliği düzeltme ve burun eti küçültme ameliyatları
  • Bademcik küçültme ve geniz eti ameliyatı
  • Genel anestezi altında yapılan UPPP ameliyatı (Bu ameliyatta bademcikler alınır, küçük dil kesilir)
  • Lazer yardımlı UPP ameliyatı (Bu ameliyat kansızdır, ameliyat sonrası şikayetler az ve iyileşme daha hızlıdır)
  • İlaç enjeksiyonuyla damak gerilmesi ameliyatı (Bu ameliyatta, yapısı bozulup yumuşayan damak dokusunu sertleştiren bir ilaç enjekte edilir)
  • En kesin sonuç ise boğazda soluk borusuna kalıcı delik açmaktır

Ameliyat Sonrası Dönem

Uyku apnesi ameliyatlarından sonra hastalar genellikle boğaz, geniz ve kulaklarında hissettikleri aşırı ağrılardan şikayetçidirler. Ağrının şiddetine göre basit ağrı kesiciler ya da daha ağır olan morfin gibi ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Ameliyat sonrası bakım ve doktorun önerilerine dikkat edilmesi, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve komplikasyonları azaltabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hezâre

12 Temmuz 2024 Cuma

Uyku apnesi ameliyatından sonra boğazımda ve kulaklarımda aşırı ağrı hissetmek normal mi? Bu ağrılar ne kadar sürer ve ne yapmamı önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hezâre, uyku apnesi ameliyatı sonrasında boğaz ve kulak ağrısı hissetmek yaygındır. Bu ağrılar genellikle ameliyatın doğal bir sonucudur ve birkaç hafta sürebilir. İlk olarak, doktorunuzun verdİği ağrı kesicileri kullanmanızı öneririm. Ayrıca, bol sıvı tüketmek ve yumuşak gıdalarla beslenmek iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ağrılarınız dayanılmaz hale gelirse veya başka rahatsızlıklar hissederseniz, mutlaka doktorunuza başvurun. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Apne Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Apne Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Uyku Apnesi İçin Maske Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Uyku Apnesi İçin Maske Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebeklerde Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavisi

Apne Belirtileri ve Tedavisi

Apne Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavisi